Zupa pomidorowa z ziołowymi pulpecikami


Zupa pomidorowa to jedna z ulubionych polskich zup. W dzieciństwie najczęściej pojawiała się w moim domu w poniedziałki, zapewne jak u większości osób. W niedzielę gotowany był rosół, więc w poniedziałek niewiele przerabiając go mieliśmy gotowy obiad. Czasem z ryżem, czasem z makaronem. Dopiero jako nastolatek poznałem smak gotowanej ze świeżych pomidorów z dodatkiem bazylii, a zioło to komponuje się z pomidorami doskonale, ale chyba o tym nie muszę już w naszych czasach nikogo przekonywać.

  
Składniki potrzebne do przygotowania ok 1,2 litra zupy:

  • 500ml bulionu (przepis 135 z książki kucharskiej – zawsze mam w lodówce przynajmniej jedną taką porcję)
  • 300 gram karkówki wieprzowej
  • 3 żółtka
  • 20 gram czosnku (używam pasty czosnkowej – przepis podam innym razem)
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 20 gram siekanej zielonej pietruszki
  • 400 gram krojonych pomidorów z puszki
  • 300 ml śmietany 30%
  • sól i pieprz

Karkówkę mielę, dodaję do niej pietruszkę, oraz czosnek niedźwiedzi i zwykły - roztarty. Masę mięsną łączę z żółtkami. W międzyczasie zagotowuję bulion i na wrzący kładę malutkie pulpeciki (formuję je 2 łyżeczkami). Kiedy wszystkie już będą ugotowane dodaję krojone pomidory i chwilę gotuję. Doprawiam pieprzem i ewentualnie dosalam, dodaję 30% śmietanę i podaję. Można dodać pokrojone w paseczki placuszki jajkowo-serowe zamiast makaronu.

Zupa jest sycąca i doskonale rozgrzewa, w chłodny zimowy wieczór jest doskonałym lekiem na nieprzyjemne chłody jakie panują teraz na dworze.

Porcja ok 300ml B:18,83 / T:51,20 / W:11,1
B: 1 T: 2,71 W: 0,6

Michał


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty