Zupa pomidorowa z ziołowymi pulpecikami
Zupa pomidorowa to jedna z ulubionych
polskich zup. W dzieciństwie najczęściej pojawiała się w moim
domu w poniedziałki, zapewne jak u większości osób. W niedzielę
gotowany był rosół, więc w poniedziałek niewiele przerabiając
go mieliśmy gotowy obiad. Czasem z ryżem, czasem z makaronem.
Dopiero jako nastolatek poznałem smak gotowanej ze świeżych
pomidorów z dodatkiem bazylii, a zioło to komponuje się z
pomidorami doskonale, ale chyba o tym nie muszę już w naszych
czasach nikogo przekonywać.
Składniki potrzebne do
przygotowania ok 1,2 litra zupy:
- 500ml bulionu (przepis 135 z książki kucharskiej – zawsze mam w lodówce przynajmniej jedną taką porcję)
- 300 gram karkówki wieprzowej
- 3 żółtka
- 20 gram czosnku (używam pasty czosnkowej – przepis podam innym razem)
- 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 20 gram siekanej zielonej pietruszki
- 400 gram krojonych pomidorów z puszki
- 300 ml śmietany 30%
- sól i pieprz
Karkówkę mielę, dodaję do niej
pietruszkę, oraz czosnek niedźwiedzi i zwykły - roztarty. Masę
mięsną łączę z żółtkami. W międzyczasie zagotowuję bulion i
na wrzący kładę malutkie pulpeciki (formuję je 2 łyżeczkami).
Kiedy wszystkie już będą ugotowane dodaję krojone pomidory i
chwilę gotuję. Doprawiam pieprzem i ewentualnie dosalam, dodaję
30% śmietanę i podaję. Można dodać pokrojone w paseczki
placuszki jajkowo-serowe zamiast makaronu.
Zupa jest sycąca i doskonale rozgrzewa, w chłodny zimowy wieczór jest doskonałym lekiem na nieprzyjemne chłody jakie panują teraz na dworze.
Zupa jest sycąca i doskonale rozgrzewa, w chłodny zimowy wieczór jest doskonałym lekiem na nieprzyjemne chłody jakie panują teraz na dworze.
Porcja ok 300ml B:18,83 / T:51,20 /
W:11,1
B: 1 T: 2,71 W: 0,6
Michał
Najlepsza zupa świata :D MLASK!
OdpowiedzUsuń